Kort overzicht van de Folklorevereniging DE WURF

De Wurf is op 1 februari 1948 opgericht als Buurtvereniging voor bewoners van de Kerkstraat en omgeving. De bestuursleden van de oprichting waren: Dhr. B. Fijma voorzitter, dhr. G. Suurland secretaris, en mevr. D. Bakkenhoven – Vink penningmeester. De dames Vader, J. Bakkenhoven – Zwemmer, en de heren Hildering en T. Bakels leden van bestuur. Op de oprichtingsvergadering in restaurant Zomerlust werden de plannen naar voren gebracht wat zoal gedaan zou worden, dit waren uitstapjes en sinterklaasfeest voor de kinderen te organiseren, en voor de ouderen zouden er contactavonden komen, waar men kon kaarten ,biljarten en een gezellig praatje met elkaar kon maken. In de begin jaren ontstond al gauw het idee om sketsjes op te voeren, wat later werden dit revu’s en echte toneelstukken. Omdat er nog oude Zandvoortse kostuums waren werden de toneelstukken gespeeld uit vroegere tijden en in Zandvoorts kostuum.

Het eerste toneelstukje wat opgevoerd werd was “Koppiesdag “ ,en was geschreven door Mej. E. Bakels, die later nog vele stukken schreef, die allen in Zandvoorts dialect gespeeld werden. In de jaren later werden er nog vele stukken geschreven door o.a. Mevr. E. Jongsma – Schuiten en de heren E. Keur en J.A. Steen. Al deze stukken hadden betrekking op het Zandvoorts verleden, en worden nog steeds in Zandvoorts dialect met groot succes gespeeld.

Enkele namen van toneelstukken zijn o.a. Koppiesdag, De Garnaelkoningin, Ons Dorp Leeft Mee, Verhuren, Sunterklaes aevond op et Zeemanshoffie, Lawaai bij Dappere Kees, Rijke Vissers arme mense, Kinderen der Zee, Toen Zandvoort Badplaats werd, De Moriaan in de Noordbuurt, De Proefvaert van de Redboot, Mooie Marietje, An de Schoonmaek, Liefde was vroeger ook Blind, Ouwejaers aevond op het Zeemanshoffie, De Strandweg, En toch kwam Sunterklaes in de Kroisstraet, Kinderen der Zee en nog vele andere. Kenmerkend van de toneeluitvoeringen van De Wurf is, dat er meestal bal na is. In de pauze wordt er meestal een Zandvoortse pop verloot, die zijn de afgelopen jaren door verschillende dames gemaakt, en de laatste jaren mooie tekeningen van oud Zandvoortse dorpsgezichten gemaakt door Rie Molenaar. De Wurf heeft ook buiten Zandvoort toneelstukken gespeeld o.a. in Katwijk, ( vele malen ) Noordwijk en een keer in Den Haag.

In het najaar van 1957 werd op voorstel van Mej. E. Bakels een dansgroep opgericht, helaas is de dansgroep niet meer actief, al dansen we wel in de tooneelstuuken. In maart 1961 werd de Buurtvereniging omgedoopt naar Folklorevereniging, en is De Wurf aangesloten bij de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland. Op de kontakt avonden in de beginjaren werden er ook avonden gegeven waar oude films en lantaarnplaatjes werden vertoond. Deze waren van de familie Bakels, en mevr. Pietersen.

In 1967 bracht De Wurf haar eerste aanzichtkaarten uit, de tweede serie volgde in 1976, en in 1986 werd opnieuw een serie gemaakt. De Wurf heeft de afgelopen jaren vele malen medewerking verleend aan openingen, afscheid en presentaties. Tevens hebben veel leden van De Wurf begin jaren 70 medewerking verleend aan het tot stand brengen van de film “Tussen Eb en Vloed “ gemaakt door dhr. Ted v.d. Leden. Later is door het Genootschap Oud Zandvoort deze film uitgebracht op video. In 1979 heeft De Wurf haar eerste Folklore Manifestatie in Zandvoort georganiseerd met medewerking van vele groepen uit Nederland, die klederdrachten-schouw en dans optredens verzorgden. Dit was zo’n groot succes dat dit nog een aantal jaren is voortgezet.

In 1971 werd de eerste vismaaltijd op het Gasthuisplein door de VVV in samenwerking met De Wurf georganiseerd, en dit was zo’n groot succes, dat dit nog jaren is voortgezet. De dansgroep van De Wurf heeft vele optredens in en buiten Zandvoort verzorgd, b.v. op het Gasthuisplein en in verschillende hotels. Op 12 mei 1984 werd gevierd dat we 100 keer hadden opgetreden in Hotel Faber voor Detho Reizen, waar we vanaf 1976 dansavonden verzorgden.

Ook heeft De Wurf aan vele grote Folklorefestivals in Nederland en daarbuiten opgetreden, met dansen, kledingschouw en het meelopen in optochten. Buitenlandse reizen werden er o.a. gemaakt naar Lyss in Zwitserland in 1977 en 1982 en in 1980 werd opgetreden in Osnabruck en Mayen in Duitsland, in 1979 kwam het verzoek van de gemeente Haarlem of we hen wilde vertegenwoordigen in Angers in Frankrijk op het “Festival Mondial de Musique et Folklore” dit werd in 1986 en 1991 nog eens gedaan. Knokke-Heist in Belgie werd in 1986 bezocht voor een visserij evenement.

Op uitnodiging van de Federatie van Folkloristische groepen in Nederland zijn Ans en Freek Veldwisch van 1 t./m. 31 augustus 1974 met nog 18 dansparen uit Nederland op tournee door Zuid Afrika geweest. In 1986 begon De Wurf met een zang groep maar helaas zijn we wegens te weinig belangstelling in 1988 hiermee gestopt. Tijdens het 40 jarig bestaan in 1988 heeft de Wurf zijn eigen Klink gekregen, aangeboden door de Roteryclub Zandvoort. In 1991 heeft De Wurf haar eigen Vaandel gekregen, wat ontworpen en gemaakt is door enkele leden. Op 26 en 27 juni 1998 heeft De Wurf samen met toneelvereniging Wim Hildering die allebei haar 50 jarig jubileum vierden, een groot openlucht toneelstuk op de planken gezet. Het toneelstuk “Onder de Vuurboet “ was een stuk met toneel, zang en dans, en was een groot succes, ondanks dat we de tweede voorstelling op zaterdagavond moesten afbreken door het te slechte weer. Ondanks dat het vrijdagavond koud was, en de zaterdagavond begon te regenen, waren er over de beide avonden ongeveer 1000 toeschouwers.

Op 2 februari 2002 is de Wurf uitgenodigd om langs de route te staan, toen Willem Alexander en Maxima in het huwelijk traden in Amsterdam. Dit was een hele eer, want we stonden voor de hekken, en het bruidspaar reed 1 meter voor ons langs in de Gouden Koets. De Wurf presenteert de laatste jaren veel een uitgebreide kledingschouw, waar kleding van rond 1875 getoond wordt van o.a. een werkvrouw, een vissersvrouw en een vrouw in burgerdracht met bijhorende sieraden en hoe die vroeger werden gedragen, de omroeper, een visloper en een garnael- en schelpenvisser en het badleven. Tevens laten we regelmatig een visafslag zien, hoe die vroeger op het strand gebeurde na aankomst van de bomschuiten, en de laatste jaren hebben wij ook een wasdag in het programma ! In 2005 hebben we van de Roteryclub een schenking gekregen voor het vervaardigen van een Waadkostuum van de Badvrouw ter uitbreiding van de kledingschouw. Op 1 februari 2008 bestond De Wurf 60 jaar en in dat kader van het jubileum hebben wij op het Gasthuisplein een Nationale Kledingschouw georganiseerd waar 10 groepen uit heel Nederland aanwezig waren, en een groot succes was.

De Wurf is nog spring levend, en zijn wij buiten onze toneeluitvoering actief met presentatie's. De laatste jaren krijgen wij uitnodigingen om aanwezig te zijn, en vooral presentatie's te geven over onze klederdracht. Wij zijn o.a. gewqeest bij de Stoomtramdagen in Enkhuizen, verschillende keren in Nunspeet bij de Eibertsdag en Marktdagen in Spakenburg.

Sinds september 2008 is de website www.dewurf.nl actief.

Thans heeft De Wurf 21 leden waarvan 1 ere lid, die bijna allen actief meedoen.